Contact Librăria Iulius Mall - Librarium
joi 18 aprilie 2013 18:00 - 20:00

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.00, va asteptam la Librarium Palas, in cadrul Salonului de Literatura, unde criticii literari Bogdan Cretu si Serban Axinte vor lansa volumul de poezie Asperger, aparut la Cartea Romaneasca si semnat de Rita Chirian.

Vor citi proza Victor Tutuianu si Teodor Bordeianu. Moderatori: Mirel Cana, Liviu Antonesei, Paul Gorban.

Asperger este un slideshow: feminitate si angoasa, claustrare si hipersenzorialitate, reverie si disforie, hipomanie si insurgenta, acute si semitonuri; Asperger este un punct nodal intr-o retea de ulceratii – individuale si colective; un discurs autist, imploziv, dizolvant, mecanicist.
 
„Rita Chirian isi desfasoara in voie propria formula poetica – un aliaj de patetism si tranzitivitate, de scriitura anodina si comparatii eclatante, de autoironie si frison cerebral, care fringe gitul locului comun pentru a deschide calea unei sensibilitati autentice.” (Andrei Terian)
 
„Situindu-se intre documentarismul in cheie mizerabilista al scolii de la Fracturi si himerismul fantast al unui Dan Coman, poemele Ritei Chirian amesteca notatia frusta cu imaginea suprarealista, astfel incit cotidianul devine , ca in picturile «metafizicilor», teatrul de manifestare al unei realitati suprasensibile, iar peisajul citadin – configurat cu abundenta de imaginar apocaliptic – imbraca aspectul unei «cetati a mortilor» sau al locului infernal. Rita Chirian ni se impune ca aparitia poetica cea mai convingatoare din ultimii doi-trei ani, care a reusit sa treaca peste locurile comune ale promotiei si s-a dovedit mai mult decit un talent: o inteligenta.” (Octavian Soviany)
 
„Rita Chirian nu menajeaza miracolele, nu protege carisma feminitatii si cu atit mai putin sansa de eflorescenta a realului; dimpotriva, ea le aplica o sanctiune grotesca, le terifiaza printr-o imaginatie cinica si le difameaza cu nerv.” (Al. Cistelecan)

Rita Chirian, poeta si traducatoare, nascuta la 20 mai 1982, la Botosani; debuteaza cu poezie in 2006 – Sevraj (Editura Vinea). Volumul obtine Premiul National pentru Debut „Mihai Eminescu”, Botosani, 2007. In 2010 publica poker face (Editura Vinea), poezie. Textele autoarei sunt incluse intr-o serie de antologii de poezie, proza si critica literara, din tara si strainatate. Grupaje de poeme au fost traduse in engleza, franceza, neerlandeza, germana, italiana, suedeza etc.

 

COMENTARII

blog comments powered by Disqus
 
 
Vrei să afli care sunt ultimele lansări şi evenimente?
VIDEO

URMĂREŞTE-NE
 
 
CARDURI ACCEPTATE

CARDURI

Librarium în Bucureşti Librarium Sun Plaza - Bucureşti Mega Mall - Bucureşti Librarium TNB
Librarium în Cluj-Napoca Book Corner - Cluj-Napoca Librăria Universităţii - Cluj-Napoca
Librarium în Timişoara Cartea de Nisip - Timişoara
Librarium în Iaşi Librarium Iulius Mall - Iaşi FELICIA MALL - Iaşi
Librarium în Slobozia Casa Cartilor Librarium
Librarium in online
Acaju
Clubul de carte Iași
FILIT IASI
Muzeul Național al Literaturii Române Iași
Șotron. Festivalul Copilăriei
Centrul de dezvoltare personală SENSE
Faber Castell
Kaweco
Lex Hobby Store
Mumu Toys
Professor Puzzle
Yankee Candle
OPTI Web Design si Gazduire