Contact Librăria Iulius Mall - Librarium
sâmbătă 07 februarie 2015 18:00

Sambata, 7 februarie, de la ora 18.00, in cadrul Zilelor Rosiei Montane, va asteptam la o discutie pe marginea cartii lui Mihai Gotiu, Afacerea Rosia Montana, aparuta la editura TACT.

Alaturi de autor, va fi prezent Sorin Jurca, locuitor al Rosiei Montane.

Mihai Gotiu investigheaza Afacerea Rosia Montana de peste 11 ani. A realizat sute de interviuri, a facut numeroase drumuri si a locuit luni la rand la Rosia Montana. A participat la conferinte nationale si internationale pe aceasta tema. A strans o documentatie impresionanta despre alte exploatari similare din intreaga lume si despre metodele instrainarii resurselor Romaniei din ultimele decenii. A intrat in posesia unor documente interne ale companiei miniere, corespondente diplomatice si strategii de lobby care indica implicarea unor persoane importante de la Washington, Londra, Bruxelles, Bucuresti si din conducerea NATO in derularea Afacerii. Pentru articolele legate de subiectul Rosia Montana, a fost premiat de societatea civila la Green Awards 2011 si de profesionistii din presa la Gala SuperScrieri 2012.

“România nu va mai fi aceeaşi după Roşia Montană. Deocamdată, Roşia Montană are nevoie de România pentru a fi salvată. Iar când acest lucru se va întâmpla, la rândul ei, Roşia Montană va salva România. Şi nu e vorba de ieşirea din criza economică, ci de un lucru mult mai important: ieşirea dintr-o prea lungă criză morală”. (Mihai Goţiu, VoxPublica, 15 septembrie 2011)

Sorin Jurca este membru fondator si vicepresedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana. 
Nascut la Rosia Montana, a lucrat ca asistent geolog la compania miniera de stat Rosiamin timp de peste 20 de ani. Intre anii 2007-2009, Sorin Jurca a avut un rol esential in derularea activitatilor Centrului de Informare de la Rosia Montana, infiintat cu scopul de a furniza informatii corecte si precise privind riscurile mineritului la suprafata. 

Intrarea este libera pentru intreg evenimentul.Aflata la cea de-a cincea editie (a patra in cazul Iasului), Ziua Rosiei Montane reprezinta un prilej pentru a promova patrimoniul cultural si natural exceptional pe care Rosia Montana il adaposteste si pentru a accentua necesitatea conservarii si punerii in valoare a acestor vestigii, demne de includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO.
Rosia Montana este cea mai veche localitate miniera din Romania, fiind atestata documentar de nu mai putin de 1884 de ani. Alburnus Maior, numele latin al Rosiei Montane, apare pentru prima data mentionat in tablita cerata nr. XVIII, datata 6 februarie 131. Tablitele cerate, gasite in galeriile sale subterane in secolul XIX reprezinta unul dintre izvoarele principale ale Dreptului Roman international.

La Rosia Montana se afla unul dintre cele mai importante locuri istorice ale Romaniei care pastreaza vestigii exceptionale atestand evolutia exploatarilor miniere intr‐un interval de timp exceptional – 2 000 de ani – din perioada pre‐romana pana in epoca contemporana: sapte kilometri de galerii romane, peste optzeci de kilometri de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala sau lucrari hidrotehnice.

Ziua Rosiei Montane va avea loc si in alte orase din tara si strainatate, unde cele aproape doua milenii de istorie vor fi sarbatorite prin evenimente similare. Harta si programul tuturor oraselor pot fi urmarite pe site-ul Zilei Rosiei Montane: www.ziuarosieimontane.ro.

COMENTARII

blog comments powered by Disqus
 
 
Vrei să afli care sunt ultimele lansări şi evenimente?
VIDEO

URMĂREŞTE-NE
 
 
CARDURI ACCEPTATE

CARDURI

Librarium în Bucureşti Librarium Sun Plaza - Bucureşti Mega Mall - Bucureşti Librarium TNB
Librarium în Cluj-Napoca Book Corner - Cluj-Napoca Librăria Universităţii - Cluj-Napoca
Librarium în Timişoara Cartea de Nisip - Timişoara
Librarium în Iaşi Librarium Iulius Mall - Iaşi FELICIA MALL - Iaşi
Librarium în Slobozia Casa Cartilor Librarium
Librarium in online
Acaju
Clubul de carte Iași
FILIT IASI
Muzeul Național al Literaturii Române Iași
Șotron. Festivalul Copilăriei
Centrul de dezvoltare personală SENSE
Faber Castell
Kaweco
Lex Hobby Store
Mumu Toys
Professor Puzzle
Yankee Candle
OPTI Web Design si Gazduire