Contact Cartea de Nisip - Librarium

Realitatea din poveste. Literatura între imaginaţie, istorie şi cotidian

joi 22 noiembrie 2012 18:00 - 21:00

Cartea de Nisip și vă invită joi, 22 noiembrie 2012, ora 18, la întâlnirea tema Realitatea din poveste. Literatura între imaginaţie, istorie şi cotidian cu Radu Pavel Gheo.

O discuţie pe tema relaţiei dintre istoria reală, viaţa cotidiană şi scrierile de ficţiune, din perspectiva scriitorului şi din cea a cititorului, pornind de la romanul Noapte bună, copii!.

Prezentare cu suport audio/video şi discuţii libere de prejudecăţi

Noapte bună copii!

Dupa ani de emigrație americană, Marius vine în România într-o vizită de afaceri. Dar nu doar atât. Ca dovadă, și-a adus cu el un Chevrolet Corvette roșu, unul din visele materializate ale adolescenței lui. Ceea ce nu știe înă este că în fosta lui țară nu-l așteaptă doar amintirile luminoase și plăcerea de a-și etala prosperitatea și succesul american, ci și umbrele trecutului.

Noapte bună, copii! este un periplu în timp și spațiu prin partea întunecată a Los Angeles-ului, prin jocurile nu întotdeauna simple și vesele ale copilăriei din satul bănățean al bunicilor, printr-un alt sat, din Moldova, unde se cer încheiate socoteli vechi, prin lumea literară a Iașiului, în care încearcă să supraviețuiască unul dintre tovarășii de demult ai lui Marius, ultimul rămas în țară. Iar în vârtejul de întâmplări când tragice, când comice, apar câteodată lucruri neânțelese și înfricoșătoare.

La începutul acestei istorii erau patru – patru copii care visaseră să ajungă Dincolo. Ca noi toți, o întreagă generație care am tinjit și mai tînjim încă după Tărâmul Fagăduinței.

„Un autor plin de talent, care se mișcă lejer între Cehov si Caragiale. Prima calitate a lui Gheo e că știe să povestească în așa fel încât cititorii să nu se plictisească, lucru rar la autorii români tineri.”

(Stefan Agopian)

 Radu Pavel Gheo (n. 3 octombrie 1969 în Oravița) este un prozator, eseist și dramaturg român. A urmat Facultatea de Litere la Universitatea de Vest din Timișoara, și a lucrat o vreme ca profesor în Timișoara și Iași, iar apoi ca redactor radio și realizator de emisiuni culturale la Radio Iași. După ce câștigă la Loteria vizelor o viză pentru SUA, se mută aici cu familia, dar după un an renunță și se întoarce în România, în Timișoara. Este membru în Uniunea Scriitorilor din România din 2003 și membru al PEN Club România din 2004. Lucrează ca redactor și traducător la Editura Polirom și publică regulat eseuri în revistele Suplimentul de cultură, Timpul, Orizont, Dilema veche, 22. Este redactor la revista Orizont din Timișoara și colaborator permanent la săptămînalul ieșean Suplimentul de cultură. A colaborat și la revista lunară Noua literatură din București.

A primit premiul Asociației Scriitorilor din Timișoara pentru volumul Adio, adio patria mea, cu î din i, cu â din a (2003) și pentru volumul DEX-ul și sexul (2005). I s-au mai acordat premiul ‘’Ioan Slavici’’ al Fundației pentru Cultură și Învățămînt I. Slavici din Timișoara pentru merite deosebite în activitatea culturală (ianuarie 2005), premiul ‘’Pro-Cultura Timisiensis’’ pentru merite culturale deosebite, acordat de Consiliul Județean Timiș (decembrie 2005) etc.

A scris o piesă de teatru, Hold-Up Akbar SAU Toți în America, pusă în scenă de Teatrul Național din Timișoara, în regia lui Ion Ardeal-Ieremia.Romanul Noapte bună, copii!, apărut în 2010, a fost distins cu Premiul Național de Proză "Ziarul de Iași", premiul USR - filiala Timișoara și premiul Eminescu - 1868 - Oravița, acordat de Clubul MittelEuropa și Teatrul Vechi din Oravița, iar revista Tiuk! i-a acordat titlul de "cel mai bun roman al anului 2010".

COMENTARII

blog comments powered by Disqus
 
 
Vrei să afli care sunt ultimele lansări şi evenimente?
URMĂREŞTE-NE
 
  
CARDURI ACCEPTATE

Carduri acceptate

Librarium în Bucureşti Librarium Sun Plaza - Bucureşti Mega Mall - Bucureşti Librarium TNB
Librarium în Cluj-Napoca Book Corner - Cluj-Napoca Librăria Universităţii - Cluj-Napoca
Librarium în Timişoara Cartea de Nisip - Timişoara
Librarium în Iaşi Librarium Iulius Mall - Iaşi FELICIA MALL - Iaşi
Librarium în Slobozia Casa Cartilor Librarium
Librarium in online
Clinicile Medicis
Alt Club
Centrul de Cercetare in Istoriografie Filosofica si Filosofia Imaginarului
eventya
Facultatea de Stiinte politice, Filosofie si Stiinte ale Comunicarii
Teatrul Maghiar de Stat Csiki  Gergeli
TM2021
VIA RUMANIA CULTURA
ZILE SI NOPTI
Institut Francais
Radio Timisoara
Yankee Candle
de Banat.ro
Timisoreni.ro
Lex Hobby Store
Teatrul National Timisoara
Teatrul German de Stat
OPTI Web Design si Gazduire